En bra fotograf vet vad som ska hända innan det händer.

Varför är en del fotografer bättre än andra? Och varför blir en del fotografier så mycket bättre, mer levande och intressanta? Varför är bilderna från t.ex Mary Ellen Mark så oerhört mycket bättre än moster Ingrids semesterbilder från förtältet i kvällsdunklet en sen sommarkväll på kusten?

Nu är kanske moster Ingrid en riktigt duktig fotograf, men jag tror att du förstår poängen ändå. En del fotografer utvecklar en särskild sorts talang som gör att de får ett stort försprång jämfört med semesterfotografen. De har lärt sig att förutse de bästa tillfällena att lyfta kameran.

Utrustningen

Självklart har utrustningen betydelse, liksom kunskap och erfarenhet att utnyttja denna utrustning till fullo. Inte ens en proffsfotograf tar särskilt bra bilder med en engångskamera från ICA – även om han förmodligen skulle göra det fantastiskt mycket bättre än gemene man, eftersom han vet hur man hanterar en kamera. Dessutom behöver man ha lite utbildning för att förstå hur objektiv, bländare, exponeringstider och ISO-tal har för effekt på bilderna.

Kenneth Lim och Long Guan

Fotografen Kenneth Lim växte upp i New York, men bor numera i Hong Kong, där han driver en fotoskola för nybörjare, vid sidan om sin karriär som fotograf. Han är en erkänd porträtt- och bröllopsfotograf och har fångat tusentals känslosamma ögonblick som blivit till underbara minnen för många brudpar.

Han har också, tillsammans med Long Guan, förevigat ett otal pokerturneringar världen över. Om du läser en artikel eller ett bloginlägg hos PokerStars är det troligtvis dessa båda som står bakom fotograferandet på dessa event. Och enligt alla inblandade gör paret ett enastående jobb med att fånga de avgörande momenten i spelet, minspel och gester.

ACOPMainEvent_Day5_Chan-day5

Första gången han fick i uppdrag att fota en pokerturnering visste han inte någonting om spelet. Han hade inte ens en aning om vilka som var kända pokerspelare och som var värda att bevaka. Han var tvungen att be någon förklara reglerna för honom , likaväl som själva idén med turneringen. Vad betydde det exempelvis när man kallade någon för chip leader? Detta och andra avgörande ögonblick var sådant som han behövde lära sig att fånga.

Kenneth minns första gången Long Guan fanns där för att hjälpa honom att täcka ett event. ”Det var en lättnad att Long kunde det här med poker. Jag hade inte en susning!”

Long Guan var väl bekant med pokervärlden från tiden på universitetet. Han brukade titta på turneringar på TV, och när tillfället att gå in och fotografera turneringar uppenbarade sig gjorde han det utan att tveka.

Så vad är hemligheten?

Efter dussintals turneringar som Pokerstars Asia Pacific Poker Tour och andra stora event, och tusentals bilder, har Long och Kenneth skaffat sig massor av erfarenhet av poker och alla dess nyanser. Och de är mycket väl införstådda med att det inte bara handlar om att kasta upp kameran, trycka av och hoppas på det bästa.

Hemligheten ligger i att förstå vad det är du fotograferar. Det gäller all fotografering, djurfoton såväl som porträtt- och bröllopsfotografering.

Ett bra foto handlar ofta om att fånga ögonblicket precis när det händer. Är du okunnig om det du jobbar med så kommer du aldrig att hinna fånga det korta ögonblicket på film. Du kommer alltid att vara en sekund för sent ute.

Kenneth Lim och Long Guan har lärt sig att se tecknen, tack vare att de förstår spelet. De går runt bland spelarna och ser vilka händer de sitter på och hur de spelas ut. Och när den gör det, har kameran redan riktats mot hans motståndare för att fånga dennes reaktion.

Se det som att fotografera vilken annan sport som helst. Du måste lära dig att förutse, att veta när ögonblicket kommer.

sunny_jung_celebrates

Som till exempel när en spelare sitter med en potentiellt bra hand och väntar på att det ska komma upp ”rätt” kort bland de gemensamma kort som läggs ut på bordet. Plötsligt kommer korten upp, och spelaren glömmer pokerfacet och flyger upp ur stolen med ett glädjeutrop.

Och då står Kenneth Lim där och trycker på knappen.

BehindtheLense_ACOP